BioFoto Forening for Naturfotografer

Ung i BioFoto

 Jeg er Axel E. Brandtzæg. 23 år gammel, født og oppvokst i Stugudal i Trøndelag. Jeg fikk tidlig interessen for foto, da spesielt naturfoto. Naturen i Stugudal har et rikt dyreliv og med Sylmassivet ruvende på grensa til Svergie går man ikke tom for motiver. Med dette tilrettelagt utenfor hus døren, og en støttende familie ble det lagt et godt grunnlag for den fotografen jeg er i dag.

Av naturfoto er det dyrebilder jeg liker best å ta. Det å jakte på riktig lys og posisjon på dyret for å få bilde akkurat slik jeg har sett for meg gir meg mye glede. Lever lenge på mestringsfølelsen av å ha ventet i flere timer og det ender med et blinkskudd.

Jeg er også StugudalFoto. Et fotofirma med oppstart i lokalene til Stugudal Håndverk og Fritid i 2016. Der startet jeg med en liten utstilling, som bygget på seg ettersom motivene og mulighetene kom. Jeg åpnet opp for salg av bilder og etterhvert forskjellige artikler som puter, kruse, grytekluter, kalendre m.m. Det ble godt mottatt og jeg selger fortsatt bildene mine fra Stugudal Håndverk. Firmaet har hatt en fin progresjon siden 2016 og nå tar jeg på meg oppdrag og bestillingene skjer gjennom hjemmesiden min: stugudalfoto.no.

Målene og drømmene for 2019 er mange. Syns det er viktig med plan for året så man sikrer progresjon og beholder lidenskapen. I år er hovedfokuset på dronefoto og film. Håper også på å få tid til å utvikle meg innenfor portrett fotografering.

Man trenger ikke dyrt utstyr for å starte. Jeg startet med et standar speilrefleks kamera, Canon 5D og objektivet som fulgte med. Kjøpte også telezoom objektivet Canon 75-300mm. Jeg knipset mange fine bilder med det og har flere bilder som absolutt har brukbar kvalitet. Passet bra til meg i starten, men mulighetene begrenset seg etterhvert som jeg vokste som fotograf, og søkte mer krevende motiver og lysforhold. Når det kommer til foto er det ofte “mye vil ha mer” og det baller fort på seg. Ved naturfoto og spesielt dyrefoto tar man hurtige bilder i krevende lys, da får fort utstyret en annen pris. Jeg er avhengig av at kameraet tåler høyere ISO for å få de hurtige lukketidene når motivet er i bevegelse. Selv om jeg liker å jobbe med så lav ISO som mulig.

Jeg bruker mye tid på å stille inn kameraet riktig når jeg skal fotografere, slik at jeg unngår mye redigering. Jeg utfordrer meg konsekvent på å ikke sittigjen med bilder som ser behandlet ut.

Foto er en dyr hobby. For meg er det en unik mulighet å ha StugudalFoto for salg av produkter som gir mulighet for innkjøp av nytt utstyr. Per i dag har jeg Canon 7D MarkII kamerahus og favoritt objektivene mine er Canon EF85 1:1,4L og Tamron 150-600mm F5-6,3.

Når det kommer til medlemsmøtene i BioFoto har det vært dårlig oppmøte av meg. Grunnen er at jeg har full stilling som bilmekaniker på et travelt verksted i Trondheim og bruker så mye fritid som over hode mulig på å ta bilder og jobbe med StugudalFoto. Jeg har heller ikke deltatt på fototurer i regi av BioFoto. Grunnen til det er at jeg har så ekstremt mye ideer selv som popper opp som jeg må prioritere i den ledige tiden jeg har. Men jeg følger daglig med på nettaktiviteter til BioFoto for tips, triks og nye ideer.

Vil så klart ha flere jevnaldrende medlemer i BioFoto. Jo flere vi er jo flere er det å spille på i forhold til ideer, erfaringer og anbefalniger . Det er ikke dyrt å være medlem og du får Naturfotografen medlemsbladet med spennende artikler om andre fotografer og mer. Bio Foto kunne ha lagt ut mer på sosiale medier etter møtene slik at vi som ikke finner tid til å være med enkelt kunne ha sett hva dagens møte inneholdt. Sosiale medier er gull når det gjelder rekruttering av nye medlemer. Instagram, Snapchat og Facebook konsumere mye av tiden til folk. Om vi fant en mulighet til konkurranser og til å vise seg frem via de appene i regi av BioFoto tror jeg det ville ha rekruttert ungdom. Noe jeg også tror hadde slått an er video av fototurer, møter og hva vi driver med. Gjøre oss spennende. Med så mange fotointeresserte skulle det vell vært mulig å filmet en video snutt.

error: Kopibeskyttet. Ønskes bilde brukt, ta kontakt med BioFoto eller fotografen av bilde.