Fotofagdag

BioFoto Midt-Norge Logo
BioFoto Midt-Norge Logo

Fotofagdag 21.oktober 2023

“Tusen takk for en fin og lærerik fotofagdag! Som relativ nybegynner innen naturfotografering har jeg lært mer i dag enn i de siste 10 år” 

Dette var en av tilbakemeldingene vi fikk etter en vel gjennomført fotofagdag for medlemmene i BioFoto Midt-Norge. Andre tilbakemeldinger kan du se nederst på siden. 

Om BioFoto Midt-Norge 

BioFoto Midt-Norge har vel 310 medlemmer, hvor hovedtyngden av medlemmene er bosatt i Trondheim og omegn, samtidig som vi også har medlemmer som bor i Brønnøysund i nord, til Bjoneroa i sør og Hustadvika i vest. Det var derfor ekstra gledelig at også medlemmer som bor langt unna tok turen til Trøndelag for å delta på fotofagdagen. En opptelling midt på dagen viste at vi var rundt 100 deltagere i salen; det viser at en slik fotofagdag ble satt stor pris på!

Innholdet i Fotofagdagen

Sammen med gode hjelpere rigget styret til salen kvelden før, slik at mest mulig var klart lørdag morgen kl 9.30 da programmet skulle starte. Allerede i god tid før dørene ble åpnet kl 9, var medlemmene på vei inn dørene. Her ble de ønsket velkommen, og fikk et lodd til uttrekkespremeie på slutten av dagen. Kaffe og te stod klart sammen med noe å bite i, og det var bare å forsyne seg.

Komposisjon

Lokallagsleder Linda Bjørgan åpnet fotofagdagen med å ønske velkommen kl 09.30 med litt praktisk informasjon, før hun overlot ordet til Dag Røttereng som tok oss gjennom komposisjonsreglene og hvordan vi kan bruke dem til å skape de beste bildene. Innspillene hans ble fulgt av bilder, som på en god måte illustrerte det han snakket om.

Fotografering fra fotoskjul 

Deretter gikk det slag i slag med spennende tema. Terje Gran invitert oss inn i fotoskjulet sitt og delte sine erfaringer fra både forberedelse og hvordan du best kan rigge deg til å skjulet. Han viste bilder av hvordan han møblerer teltet og forklarte hvorfor. Nyttig for alle som skal i fotoskjul på et eller annet tidspunkt.

Makrofotografering

Bjørn Teigseth har lenge vist fram bilder av fugler. Men innerst inne er Bjørn en makrofotograf. Hans innlegg ga oss gode råd og tips til makrofotografering. Han beskrev også ulike hjelpemiddel som kan være til nytte, og ga konkrete tips om å tenke utafor boksen.

Etablering av foringsplass

Bjørn hadde også et innlegg om etablering av fotoskjul, som mange av våre medlemmer er interessert i. Bjørn delte raust delte sin kunnskap og erfaring, både hvordan og hvor man kan etablere, for å få en gitt type fugl. Tillegg kunne Bjørn gi gode råd om valg av fuglemat. Det kom mange gode spørsmål fra deltagerne, så det var ingen tvil om at tema er interessant for mange. 

Timelaps 

Deretter var det Morten Mehli sin tur til å fortelle hvordan han går fram når han lager timelaps, gjerne også mens han sover. Han viste fram og forklarte hvordan han lager timelaps med mobilen, av nordlyset mens han selv sover, og av husriving- og bygging. Morten fint mange spørsmål, så det var tydelig at mange er interessert i temaet.

Multieksponering 

May Lise Blikeng har fordypet seg i multieksponering, og forklarte hvordan hun går fram for å lage bilder med to eller flere bilder i ett. Hun viste samtidig fram bilder, som viser hvordan hun har brukt teknikken både i bymiljø, rundt hytta og i naturen generelt.

Nordlysfotografering 

Grethe Lindseth snakket om sin lidenskap nordlysfotografering, og forklarte sammenhengen mellom aktivitet på sola og nordlys, Det ble vist til at å bare se på kp-indeksen ikke er tilstrekkelig, og det ble vist til hjemmesider og apper som kan være nyttig å følge. Også Grethe viste bilder av nordlys sammen med en forklaring på hvilke innstillinger som var brukt.

Etikk og bærekraftig naturfoto

En viktig del av naturfoto er etikk, og Lars Andreas Dybvik inviterte oss inn i sine refleksjoner rundt bærekraftig naturfoto. Han reflekterte over hvilke positive og negative konsekvenser for eksempel fotoreiser kan ha, og hvordan bruke av sosiale medier påvirker naturen. Et interessant tema som vi skal følge opp på nyåret.

Bildevurdering 

Lars Andreas tok oss også gjennom bildevurdering av sju bilder, som var sendt inn av medlemmene på forhånd. Lars Andreas innledet med å si at det er ingen fasit for hvordan en slik vurdering skal gjøres, og at det er subjektivt. Han oppfordret derfor deltagerne til å bli med i dialogen rundt det enkelte bildet og det ble en spennende refleksjon. Underveis trakk Lars Andreas tråden tilbake til Dag sitt innlegg på starten av dagen, om komposisjonsreglene.

Fuglefotografering 

Linda Bjørgan tok oss inn i sin fuglefotoverden, og ga gode tips om å lære seg fuglenes atferd, hvordan vi kan se etter fugl og hva fotostandpunkt under opptak kan gi. Linda ga oss konkrete tips til steder hvor det kan være mulig å fotografere fugl.

En godt gjennomført fotofagdag 

Underveis i dagen var det lagt gode pauser, og praten gikk lett. Vi hadde satte opp to bord, ett hvor medlemmene kunne legge fram varer som skulle gis bort, og et for salg av fotoutstyr. Begge bordene ble godt besøkt, og mange fotobøker og blader skiftet eier. Det samme skjedde på salgsbordet, hvor mange hadde gjort en god innsats og ryddet i hyller og kjellere, og fikk solgt alt fra filter, objektiv til fotoskjul. Etter hvert som deltagerne kom, måtte vi utvide salgsbordet, så det var tydelig at mange har utstyr de ikke trenger mer.

Fotolab (tidligere Stjørdal foto) deltok også, og hadde fått et eget bord som også samlet mange interesserte. De presenterte nyheter innen fotoutstyr, og mange tok nok turen innom butikken for kjøp. Fotolab hadde samme helg gode tilbud, som kunne nyttes.

Fotodagen ble avsluttet med trekning av uttrekkspremier på inngangsbilletten, før Linda avsluttet dagen med å takke deltagere, foredragsholderne og hjelpere for å være med og lage en god dag.

Takk til foredragsholdere, hjelpere og deltagere

Takk til alle som stilte opp med hjemmebakst, som hjelp oss med å rigge, som tok vakter ved kakedisken og på kjøkkenet.

Vi setter også utrolig stor pris på at foredragsholderne raust delte fotokunnskapene med medlemmene i BioFoto Midt-Norge denne måten. Vi har allerede fått ønsker om fordypning i mange av temaene, og styret skal samle trådene og se hvordan vi kan følge det opp utover vinteren.

En spesiell takk til Vanessa, som hadde bakt BioFotokake

Noen av tilbakemeldingene deltagerne har sendt i ettertid:

  • Takk for en fin dag, og trivselen med å få treffe så mange flotte fotografer. Suksess.
  • Takk til alle foredragsholdere og deltakere. Denne formen for møter liker jeg. Takk til styret som arrangerer dette. Lærerikt!
  • Ja nå må jeg ta opp makrofotografering. Reflektor ble det også. Noterte for harde livet, for her var det mange tips fra alle foredragsholderne. Takk til alle som delte av sin kunnskap i “pausene” også! Gleder meg til julemøtet.
  • Tusen takk for en super dag med flere inspirerende foredrag. Og også veldig kjekt, å treffe så mange fine biofotinger. Takk!
  • Det ble en veldig fin og inspirerende dag. Tusen takk alle sammen.
  • Veldig bra arrangement. Takk til styret/komiteen / foredragsholderne. Og deltagerne for god “pauseprat”.
  • Trivelig dag. Takk til arrangementskomiteen som sto bak. Imponerende.

Vil du også være en del av dette fellesskapet?

Vi vet at mange ønsket å delta på fotofagdagen, som var forbeholdt medlemmene våre. Du kan likevel være med på kommende arrangement. Du kan melde deg inn i BioFoto her: Bli medlem

Bildene på siden er tatt av Linda Bjørgan, Kristian Klocke Dahle og Grethe Lindseth

Tags from the story
More from Tommy Andreassen
Samarbeidspartner
BioFoto har nå inngått en landsdekkende samarbeidsavtale med CEWE bildeprodukter. For deg...
Les mer
Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *