Det fjerde intervjuet i serien er av vårt medlem Martin Instebø Jamne, en 22 år gammel student fra Bergen som studerer Sammenliknende Politikk.
Jeg er usikker på årstallet jeg begynte å fotografere, men det må vell være 10 år siden omtrent. En gang jeg brukte et kamera på autoinnstillinger i mørke fikk jeg lange bevegelser på subjektet mitt med et uhell. Jeg ble nysgjerrig og vant ut at jeg kunne lage kunst med dette! Likevel er det ikke mer enn kanskje 2 år at jeg har tatt meg selv seriøst som fotograf, og derfor prøvd å utvikle meg.
Hva er dine favorittmotiver?
Jeg tar bilder av mange forskjellige motiver, men dyr er favoritten når jeg har anledning til det. Enda bedre, dyreblikk!
Må man ha dyrt utstyr for å komme igang?
Man må ikke ha det dyreste utstyret for å ta gode bilder, tvert imot. Men må nesten ha kamera man har manuell kontroll over, og selv om det ikke blir fem sifrede summer kan det fortsatt svi for en student.
Har du vært på medlemsmøter i lokalavdelingen til BioFoto? Hva syntes du om det? Hvis ikke du har; si noe om hvorfor ikke.
Jeg er med på alle medlemsmøtene hos BioFoto Hordaland. Det er veldig kjekt å treffe andre fotografer, se bildene deres og få tips til både å bedre bilder og finne motiver.
Hva syntes du om medlemsbladet Naturfotografen?
Naturfotografen er et fint blad med masse flotte bilder, men jeg har dessverre ikke hatt tid til å lese dem skikkelig.
Ser du noen fordeler med å være medlem av en fotoforening?
Den store fordelen med å være medlem her er naturligvis folkene man får treffe og turene man drar på sammen.
Er det dyrt å være medlem?
Relativt til andre foreninger av ulike slag er det ikke spesielt dyrt å være medlem i BioFoto. Likevel merkes det så klart på studentbudsjett. Det er da fint med studentrabatten, den hjelper.
Har du deltatt på turer i regi av BioFoto?
Jeg har vært på én tur med BioFoto til Dovre og en kortere tur til botanisk hage. Veldig kjekt!
Har du tips til BioFoto sitt arbeid for å rekruttere unge til foreningen?
Det viktigste for å rekruttere unge til foreningen er vell først og fremst eksponering, som jeg mener nå er ikke-eksisterende. Det finnes garantert mange studenter som er sultne etter å ta bilder sammen. Jeg tror også at de turene som ikke krever noen kostnader, lokalturer altså, er viktige. Jeg har nok nevnt det mer enn en gang allerede her, men kostnad står nok sentralt i de fleste avgjørelser blant studenter.
Fortell om bildene du vedlegger.
Grunnene til jeg liker å ta bilder av dyreblikk er to. Den ene er at det er på mange måter noe som er utilgjengelig for allmennheten. Det er ikke alltid lett å ta disse bildene, men det vil være enda vanskeligere for en forbigående å stoppe opp og studere detaljene i øynene til en due på gaten. Den andre grunnen er at jeg tror man kan se følelser og tanker til dyrene ved å se på blikket. Naturligvis ikke de samme tankene som oss, men likevel noe. Jeg liker pingvinbildet mitt fordi jeg følte at pingvinen undret like mye over hva som skjedde bak glasset som jeg undres over den. Jeg legger også ved et ape-bilde som jeg synes minner litt om meg selv når sitter og tenker, kanskje bare nyter et fint landskap. Stæren som er avbildet landet rett foran linsen som om den poserte. Mon tro hva den tenker her da? Målet mitt er ikke å besvare hva de tenker, men å få publikum til å spørre seg hva som foregår bak blikket. Selens slappe blikk kan leseren få avgjøre selv. Ikke alle bildene er fra Norge, nylig bodde en periode i Sør-Afrika.
BioFoto mener at vi har et godt tilbud også til yngre medlemmer. Vi ønsker oss flere unge naturfoto interesserte i vår forening. I tiden fremover vil vi publisere korte intervjuer med våre yngste medlemmer. Kanskje du får lyst til å være med også?! Du vil ha en unik mulighet til å forme våre ungdomsaktiviteter videre fremover.