Landstreff 2024

Velkommen til BioFoto Landstreff 2024 i østlandsk naturskjønnhet!

Det er med stor glede vi ønsker alle BioFoto-medlemmer, snart 1300 fordelt utover hele landet, velkommen til en uforglemmelig opplevelse i det vakre Østlandsområdet.

Helgen 31. mai til 2. juni 2024 vil vi samles på Sørmarka Konferansehotell for å feire naturens mangfold og vår kjærlighet til naturfotografi. Østmarka, som ligger rett ved hotellet, har nå blitt den første nasjonalparken i skog. Denne besøker vi i løpet av oppholdet. Dette treffet handler ikke bare om bilder og fotoutstyr, det handler også om mennesker og samhold.
Dette er den perfekte anledningen til å dele din interesse med likesinnede, utvide ditt nettverk og treffe kjente.

I programmet finner du organiserte turer med guide, men det er også mulig å ta fototurer på egen hånd – vi har laget beskrivelser for to fine turer du kan ta når som helst. Under har vi en kort beskrivelse av de organiserte turene. 

Østensjøvannet – en oase i hjertet av Oslo

La oss starte med det nærmeste paradiset: Østensjøvannet. Dette vakre vannet byr på en imponerende variasjon av fugler, f.eks. toppdykker, sothøne, sivhøne, svaner og stokkender. Østensjøvannet gir oss en unik mulighet til å utforske naturen midt i byen.

Fototur Østensjøvannet

Last ned program

Reptilparken i Oslo – eksotisk nærkontakt

For de som har en forkjærlighet for krypdyr og amfibier, er Reptilparken i Oslo stedet å være. Her vil du kunne observere og fotografere en utrolig samling av reptiler og amfibier fra hele verden. Fra slanger til skilpadder, og alt imellom, gir Reptilparken deg muligheten til å komme tett på disse fascinerende skapningene sammen med andre fotoentusiaster.

Oslo Reptilpark

Last ned program

Guidet tur til Sagdalen

Sagdalen er en nøkkelbiotop, habitat for sjeldne arter og er satt av til ikke hogst av grunneier. Området ligger rett nord for Gaupesteinmarka naturreservat, et av de større naturreservatene i denne delen av Oslomarka. Selv om det i tidligere tider var drevet sagbruk i dalen er det en god del gammelskog i området, og som nevnt er det en variert og rik vegetasjon i området vi skal besøke.

Sagdalen Gaupesteinmarka

Last ned program

Tur til Østmarka nasjonalpark med Østmarkas venner og Espen Bratlie

Østmarkas Venner og Espen Bratlie guider oss med utgangspunkt fra Sandbakken Sportsstue søndag 2.juni 2024.

I starten av turen vil Helga Gunnarsdottir – leder for Østmarkas Venner, fortelle litt om nasjonalparken. Skogen er vårt mest artsrike økosystem. Grensen for nasjonalparken går rett bak Sandbakken.

Østmarka Foto Espen Bratlie
Østmarka Foto Espen Bratlie

Østmarka med Espen Bratlie

Last ned program

Workshop med naturfotograf Henrik Strømstad – lær fra en mester

Vi er glade for å kunngjøre at det også vil være en eksklusiv workshop med den anerkjente naturfotografen Henrik Strømstad. Henrik vil dele sin ekspertise og gi verdifulle tips og triks for å ta imponerende naturbilder, men det er også en mulighet til å samles, lære sammen og styrke samholdet i BioFoto-familien.

Workshop Henrik Strømstad

Last ned program

Foredrag med naturfotograf Kai Jensen – regenerativt skogbruk i Hov

På kvelden fredag 31. mai vil den anerkjente norske naturfotografen Kai Jensen ta oss med på en inspirerende reise gjennom sitt foredrag om regenerativt skogbruk. Kai vil dele sine unike bilder og fortelling fra Hov i Søndre Land og gi oss innsikt i hvordan skogen forvaltes bærekraftig. Kai er en veteran i BioFoto-sammenheng, og vi er begeistret over at han vil dele helgen med oss. Om foredraget skriver han følgende:

“På småbruket Haukås driver Kai Jensen med regenerativt skogbruk, istedenfor at plassen skal gro igjen, så legges det nå til rette for å invitere dyr og fugler tilbake. Blomsterengene slås hvert år, skogen tynnes og gamle grøfter fylles igjen. Alt gjøres for å fremme biodiversiteten i området, og ikke minst ta vare på viktige biotoper. I landbruket produserer noen mat etter regenerative prinsipper, på småbruket Haukås høster vi naturopplevelser som kan festes på minnebrikka.”

Gjersjøelva 

Forslag til tur på egenhånd, uten guiding:

Gjersjøelva er ca 2.5 km lang med ei beskjeden fallhøgda på 40 meter. Elveløpet vekslar mellom stilleflytande parti, dammar, små stryk og fossar. Det stilleflytande partiet i midten utgjer den største delen av elva. Her finn du rik vegetasjon og ein spanande svartorsumpskog med grove, gamle tre. Det er stort biologisk mangfold langs elva, med interessante artar av blant anna fugl og insekt. 

Det har vore ein omfattande virksomhet med sagbruk, møller, kraftverk og eit salpeterverk langs Gjersjøelva sidan 1600-talet. Fortsett finn ein fundament og ruiner etter dette. 

Motiver: Alt som har med vatn og vegetasjon å gjera. Intime landskap, vatn i bevegelse, blomar, insekter, fugl og ruiner/rester etter demningar, bruer og liknande. 

Gjersjøelva

Last ned program

Ljanselva

Forslag til tur på egenhånd, uten guiding:

Ljanselva går gjennom et variert natur- og kulturlandskap, fra Lutvann i Østmarka gjennom Nøklevann til Bunnefjorden. Turforslaget er den nederste delen, der er de fineste fotomulighetene i frodig skog.  Fotomulighetene er blant annet intime landskap, bregner, trær, planter og fugl. Elva gir også mulighet å trene på lange lukkertider med filter, for å få slørete bilder av elva. 

Sola står opp omtrent klokka 0400 i nordøst, og går ned ca klokka 2020 i nordvest. Topografien gjør at det er fotolys fra ca 0600 om morgenen.  Vi har ikke guide ved Ljanselva, dette er forslag til fototur på egen hånd. 

Adkomsten er enten ved å kjøre til Hvervenbukta og parkere der (16 min, 11.3 km) og gå oppover elva, eller kjøre til til Skullerud utfartsparkering (18 min 13.8 km) og gå nedover elva derfra. Se kart og beskrivelse i PDF

Ljanselva

Last ned program

Men Landstreffet handler som nevnt ikke bare om dagtid opplevelser; det er også om kveldstid og samvær. Middager, sosiale sammenkomster, og hyggelige samtaler rundt bordet gir deg muligheter til å utveksle erfaringer, dele historier, og knytte bånd med fotoentusiaster fra hele Norge, samt representanter fra BioFoto i Sverige og Finland.

Påmeldingsinformasjon

Bindende påmelding ved betaling av deltageravgift på kr 350,-

Vi ser frem til å ønske deg velkommen til Landstreff 2024, hvor vi vil utforske Østlandets natur, dele vår naturfotointeresse, skape gode øyeblikk sammen og styrke båndene som gjør BioFoto til et unikt fotografisk fellesskap.

Landstreffet arrangeres på Sørmarka Konferansehotell.
Prisen pr natt er for rommet inklusive frokost for de som bor på rommet:

Det åpnes for påmelding fredag 2. februar 2024 klokken 18:00 Siste frist for påmelding: 30. mai 2024 klokken 23:59

  • Enkeltrom 1260 kr
  • Twin rom 1670 kr
  • Trippel rom 2090 kr
  • 4-mannsrom 2500 kr

Rom bestilles av den enkelte direkte på Sørmarka konferansehotell sin hjemmeside. 

Deltagerne betaler for rom og måltider direkte til hotellet. 

På hjemmesiden finner du hvilke spisemuligheter og menyer som er tilgjengelige.  

Hotellet ønsker oversikt over antall spisegjester til de forskjellige måltidene.  

Vi ønsker derfor at du fyller inn vedlagt skjema slik at vi kan rapportere dette til dem. 

Landstreff t-skjorte kan også kjøpes for 75 kr.

Program 

Fredag 31.05.2024 

16:00 Fremmøte og innsjekk 

17:00 Samling i storsalen: Velkommen og informasjon 

Info fra leder BioFoto (15 min) 

Info om turer og program Rine G. Carlsen 

18:00 “Regenerativt skogbruk” ved Kai Jensen 

19:00 Felles middag

21:00 Utflukt/fototur i nærområde eller mingling. 

 

Lørdag 01.06.2024 

07:00 – 10:00 Frokost + eventuelt lage lunsjpakke 

06:00 – 08:00 Østensjøvannet med Bjørn Jacobsen

10:00 – 16:00 Sagdalen (Gaupesteinmarka) med Stein Kristian Martinsen 

11:00 – 14:00 Workshop med Henrik Strømstad maks 15 pers, 200,- per pers 

Lunsj på hotellet fra kl. 12:00  

18:00 – 20:00 Reptilparken med Thor Håkonsen maks 15 pers, 100,- per pers 

18:00 – 20:00 Østensjøvannet med Bjørn Jacobsen

19:00 – 21:00 Middag (Á la carte: kl. 12:00 – 21:00) 

21:00 Utflukt/foto tur i nærområde eller mingling

 

Søndag 02.06.2024 

07:00 – 10:00 Frokost + eventuelt lage lunsjpakke 

06:00 – 08:00 Østensjøvannet med Bjørn Jacobsen

10:00 – 14:00 Østmarka nasjonalpark med Espen Bratlie som guide. Maks 20 personer.

11:00 Seineste utsjekking  

12:00 Landstreffet avsluttes (der du er, det er ingen aktivitet knyttet til dette)

Vel møtt, BioFoto-familien!

[Eventuelle endringer i programmet og ytterligere detaljer vil bli delt med påmeldte deltakere nærmere arrangementet.]

Vi vil også gjerne benytte anledningen til å takke våre rause sponsorer og samarbeidspartnere – Stavanger Foto og CEWE, for deres støtte til dette arrangementet.