Landstreff 2019


Warning: unserialize(): Error at offset 2577 of 3199 bytes in /home/biofoton/domains/biofoto.no/public_html/wp-content/plugins/gallery-by-supsystic/src/GridGallery/Galleries/Model/Settings.php on line 198

Warning: unserialize(): Error at offset 2577 of 3199 bytes in /home/biofoton/domains/biofoto.no/public_html/wp-content/plugins/gallery-by-supsystic/src/GridGallery/Galleries/Model/Settings.php on line 198

BioFotos landstreff i Byrkjedal 31. mai-2. juni 2019

BioFoto Rogaland ønsker velkommen til landstreff 2019 i Byrkjedals mangfoldige natur

I løpet av helga, avvikles BioFotos landsmøte. Årsmøtet er åpent for alle medlemmer, men bare de valgte delegatene har stemmerett. Årsmøtes avvikles i løpet av et par timer lørdag ettermiddag. Resten av helga vies til fotografering og sosialt samvær. Det blir dermed rikelig med tid til å ta bilder, både fredag ettermiddag/kveld og lørdag/søndag. Da skal vi bruke tiden til å bli kjent med variert og spennende natur i Rogaland, med fjord, fjell, fosser, dalfører, vakkert kulturlandskap, planter, insekter, fugler og dyr. Rogaland er som et Norge i miniatyr med mange forskjellige naturtyper.

Byrkjedalstunet

I vakre omgivelser i Gjesdal mellom Bjerkreim og Sirdal, ligger den lille bygda Byrkjedal. Stedet er mest kjent for det populære Byrkjedalstunet, som ligger strategisk plassert der fylkesveiene 45 og 503 møtes. Byrkjedalstunet er i dag et kombinert hotell og utsalgssted. Her står historie og tradisjoner sterkt. Overnattingshusene er bygd i stil fra 1800-tallet. Kombinert med topp moderne komfort, blir dette som en behagelig reise tilbake i tid. Her er også et eget lysstøperi med norskproduserte og håndlagede lys, sammen med lokal kunst og interiørvarer. Byrkjedalstunet er kjent for å servere tradisjonell norsk mat i mange varianter. Man kan bla. nyte bakervarer, lagd på gamlemåten i vedfyrt bakerovn.

Gloppedalsura

I nærheten ligger Gloppedalsura, nord-Europas største steinur. For 10 000 år siden da isen smeltet bort fra Gloppedalen, raste det ut enorme masser med stein, som et naturens eget steinbrudd. Massen la seg som en 100 meter tykk ur på en endemorene, og slik ble altså denne turistattraksjonen til.

Maudal

Et par steinkast fra Byrkjedalstunet, på høyre side i retning Sirdal, går det en smal og kronglete sidevei oppover fjellet. Følger man denne til endes, kommer man til naturskjønne Maudal. Her er det mulig å se beitende hjort på jordene langs veien. Dalen har også ei fin lita elv som munner ut i Maudalsvatnet. Både i elva og vannet er det gode muligheter for fine ørretfangster. Maudal er også et startsted for en topptur til Vinjakula, der selve toppen befinner seg i nabokommunen Bjerkreim. Med sine 907 moh er dette Bjerkreim høyeste topp. En annen topptur som kan være verdt å få med seg er Trollakyrkja.

Frafjord

Frafjord er ei bygd i Gjesdal kommune innerst i Frafjorden, som er en seks kilometer lang arm av Høgsfjorden. Omgitt av et frodig dalføre med både løvskog og barskog, samt mektige fjell, er dette ei naturperle. Dalsidene er steile og bratte. På nordsiden strekker fjellene seg nesten 700 meter rett opp av fjorden. Det ulendte terrenget gjør det svært vanskelig å bygge vei langs fjorden, så her ble det bygd en tunnel fra nabobygda Gilja for å lette adkomsten til og fra bygda. Før den 3 804 meter lange tunnelen ble åpnet i 1999, var Frafjord i praksis isolert i snørike vintre. Ellers må det nevnes at Frafjordelva munner ut i fjorden. Laksestammene i Høgsfjord-området er kjent for både bra snittvekt og god kondisjon, så Frafjordelva har blitt ei populær lakseelv med god mulighet for fangst under ideelle forhold.

Månafossen og Mån

Innerst i dalføret befinner det seg nok en stor turistattraksjon. Den mektige og vernede Månafossen har et fall på 92 meter, og er med det Rogalands høyeste foss. Turen opp til fossefallet er bratt og relativt kort. Godt hjulpet av både trapper og tilrettelagte kjettinger å holde seg i, går det fort å komme seg opp til utkikkspunktene. Fra Månafossen kan man gå videre oppover i terrenget til friluftsgården Mån, som er eid av Jæren friluftstråd. Herfra flater terrenget ut og man kan gå i timevis i et nydelig dalføre med tilrettelagt løype helt til Blåfjellenden. Selve friluftsgården har et restaurert våningshus med sengeplasser for ca 30 personer. I kjelleren er det en utstilling som tar for seg fjellgardens historie, Frafjordheiene landskapsvernområde og mulighetene for friluftsliv i området.

Høgsfjorden:

Høgsfjorden grenser til Sandnes, Gjesdal og Forsand kommuner. Både havørn og vandrefalk hekker i terrenget rundt. Deler av fjorden er dyp og huser mange forskjellige fiskeslag. Små haiarter som småflekket rødhai, hågjel og pigghå er ikke uvanlige her. Den mer kjente Lysefjorden har sin innfallsport der den møter Høgsfjorden.

Dirdal

I enden av Høgsfjorden like nord for Frafjord, finner vi Dirdal. Navnet tror man kommer fra det gammelnorske ordet Digrdal som betyr stor dal. Dirdalen strekker seg ca 10 km oppover mot Gilja og Byrkjedal. Her renner den stedvis strie Dirdalselva gjennom dalføret. Dette er ei veldig produktiv lakseelv, som lokker til seg fiskere fra både innland og utland. I munningen av elva lurer steinkobben og havørna er aldri langt unna. Gråhegre, siland og fossekall er andre arter som trives her. Fjellsidene i dalen er mektige og strekker seg på sørvestsiden opp mot Vådlandsknuten (811 moh.) Dirdal og bygdene innenfor utgjør den indre del av Gjesdal kommune og var tidligere en del av Forsand kommune. Siden det ikke var veiforbindelse til resten av Forsand ble området i sin tid gitt til Gjesdal.

Gilja

Går nesten i ett med nabobygda Dirdal. Tettstedet har snaut 400 innbyggere per 1. januar, og ligger omtrent 29 kilometer øst for kommunesenteret Ålgård. Området har et rikt dyreliv både i lavlandet og oppe i fjellsidene. Her observeres jevnlig hjort, rådyr, rødrev, hare, orrfugl, spetter, ugler, og rovfugler. Før tunnelen kom var dette veien til Frafjord

Mosterøy

Mosterøy ligger i Rennesøy kommune, litt nord for Stavanger i munningen av Boknafjorden. Øya preges av dyrket mark og husdyrhold. Høyeste punkt er Mastravarden (154 moh) Broforbindelser knytter Mosterøy til naboøyene Fjøløy og Klosterøy.

Fjøløy

Fjøløy er mest kjent for Fjøløy fort, et militært anlegg som ble bygget av tyskerne under krigen i 1942. I 1952 ble anlegget overtatt av det norske forsvaret, og i 2011 ble eiendommen kjøpt opp av Rennesøy kommune og åpnet for allmennheten. Nå er det fine turveier her og utplasserte benker og bord. Det er også tilrettelagt med belysning hvis man ønsker seg en tur på mørkere tider av døgnet.

Klosterøy

På Klosterøy ligger Utstein Kloster, det eneste bevarte middelalderklosteret i Norge. Klosteret ble bygd fra 1260-årene. Harald Hårfagre hadde sin kongsgård i dette området, noen hundre år før selve klosteret ble bygget. Utstein Kloster drives i dag som konferansested, selskapslokaler og konsertarena. Publikum har adgang til klosterkirken, sakristiet, klostergården, refektoriet (munkenes spisesal), munkekjøkkenet og herregårdsstuene. I tillegg er klosterhagen verdt et besøk, med sine 250 år gamle bøketrær.


Program

Fredag 31. mai

Kl 16.00-18.00 Ankomst og innkvartering på Byrkjedalstunet

Kl 18.00 Velkommen til landstreffet ved Kåre Hoftvedt

Kl 18.15-18.30 Offentliggjøring av Årets lokallag og Årets fotograf

Kl 18.30-19.30 Foredrag om naturen i og omkring Byrkjedalen, ved Erik Thoring. Sted: Byrkjedalstunet

Kl 20.00 Middag på Byrkjedalstunet

Lørdag 1. juni

Kl 07.30-08.30 Frokost på Byrkjedalstunet. Vi smører egen nistepakke og fyller termosen

Kl 08.30-13.00 Ut på tur, den enkelte melder seg på ønsket utflukt

Frafjord, Månafossen, Mån

Gloppedalsura

Maudal, Maudalsvannet

Gilja, gamleveien ned til Frafjord

Kl 13.00-16.00 Årsmøte, Byrkjedalstunet

Kl 16.00-18.00 Fotovandring i området

Kl 18.00-19.30 Middag på Byrkjedalstunet

Kl 19.30 Kveldsfotografering. Solnedgang fra Dirdal og ut Høgsfjorden, eller fra Maudal. Sola går ned 22.30

Søndag 2. juni

Kl 07.30-08.30 Frokost på Byrkjedalstunet. Vi smører egen nistepakke og fyller termosen

Kl 08.30-14.00 Ut på tur. Reprise på noen av lørdagens turer

Frafjord, Månafossen, Mån

Gloppedalsura

Maudal, Maudalsvannet

Gilja, gamleveien ned til Frafjord

For de som pakker og snur nesen hjemover, vil det for de som reiser nordover være mulig å ta turen innom Utstein kloster og Fjøløy fort på Mosterøy

For de som vil til Latterfrosker på Finnøy, ta kontakt med Stig Rolfsen

Kl 14.00 Avslutning av landstreffet i Byrkjedal. Hjemreise, kjør forsiktig


Påmelding til landstreffet 31. mai til 2. juni 2019

Registrering/betaling:

Landtreffpakke 1 kr 2535,-
Pakken inkluderer overnatting 2 netter i dobbeltrom, frokost, nistepakke lørdag og søndag. Middag fredag 2 retter og lørdag 3 retter. Drikke kommer i tillegg. Kaffe/te og frukt i konferanserom.

Landtreffpakke 2 kr 1880,-
Pakken inkluderer overnatting 1 natt i dobbeltrom, frokost, nistepakke lørdag eller søndag. Middag fredag 2 retter eller lørdag 3 retter. Drikke kommer i tillegg.

Landtreffpakke 3 kr 395,-
Middag lørdag 3 retter. Drikke kommer i tillegg. Påmelding en uke før.

Ønsker du vegetarrett eller har noen matallergi, gi beskjed ved påmelding

Påmeldingsavgift kr 250,-
betales samtidig med registreringen. Registreringsavgiften går til T-skjorte (opplys størrelse) samt fellesutgifter som transport og annet. Dette er i tillegg til betaling for valgt Landstreffpakke, og må betales av alle Landstreff-deltagere uansett valg av Landstreffpakke og boform/måltider.

Kontonummer: 3206 22 05805  | Rolf Gunnar Strand , 4019 Stavanger

Påmeldingsavgift kr 250,-/Innbetaling merkes med deltagerens fulle navn og pakke 1, 2, eller 3.

NB. Betaling for rom og mat skjer til Byrkjedalstunet ved innsjekk.

Frist for registrering er satt til 25. april

Send inn Påmelding: Send epost til Rolf Gunnar Strand, rolfgunnar.strand@getmail.no

Påmedlingen skal inneholde:
– Navn
– Adresse
– Telefon
– Mailadresse
– Lokallag
– Delegat eller ikke delegat
– Info om hvem du evt skal dele rom med

– Husk størrelse på t-skjorte.

Overnatting:

På Byrkjedalstunet er det overnatting for 60 personer.
For de fleste blir det da overnatting i dobbeltrom. Gi beskjed ved påmelding hvem du ønsker å dele rom med. Dette kan også ordnes ved innsjekking.

Alle rom har toalett og dusj.

Reservering av rom må gjøres direkte hos Byrkjedaltunet:
post@byrkjedalstunet.no eller per telefon 51 61 29 00

NB! Husk å få betingelser for avbestilling når du reserverer rommet.

Etter 25. april går ikke bestilte, reserverte rom tilbake til Byrkjedalstunet for utleie til andre gjester.

For de som ikke ønsker å benytte seg av dette tilbud finnes annet alternativ:
Frafjord Camping, Campingvogn, bobil, hytter, telt.

https://www.frafjord.info

Velkommen til Landstreff 2019

Mvh BioFoto Rogaland