Det kan ikke beskrives på andre måter! Fra dørene åpnet fredag ettermiddag til alt var ryddet på plass lørdag ettermiddag, hadde mellom 280 og 300 personer vært innom dørene. Praten gikk lett mellom deltagerne, på standen til utstillerne og ikke minst over kaffekoppene. Som på fredag, kom de første gjestene også på lørdag før dørene var åpnet. Noen hadde til og med overnattet i bobil utenfor skolen, og var dermed klare for en ny dag med særlig kort reisevei.
Først ute lørdag var Per Gätzschmann som inviterte oss med inn i sine Øyeblikk. Han startet med å vise sin glede over vinteren og dens fotomuligheter, før han gikk gjennom de ulike årstidene og hvilke muligheter de gir. Vi fikk se bilder fra de store viddene i Pers fjellområder, til fugleleik og til laksehopping.
Fra de store landskapene, ble vi med Bente Klevenberg til hennes fokus på de små ting, gjennom et foredrag hun har kalt Naturens geniale kunstverk. Hun viste først sine særegne bilder av blomster, og da Bente fortalte hvordan hun lager bildene, fikk nok mange en inspirerende aha opplevelse. Hun beskrev seg videre som en fotonerd som også har blitt soppnerd. Da hun i fjor skulle lære seg 200 sopparter, og gjorde hun det likegodt ved å ta bilder av dem. I tillegg til tips om hvilke sopper som kan være giftige og ikke, fikk vi se noen helt magiske bilder av sopp.
Deretter fikk se bilder av Jørn Areklett Omre, som hadde gitt ut en ny bok med bilder og tekst fra Østensjøvannet. De fleste som driver med fotografering av fugler, har hørt om eller kjenner til nettopp dette vannet, som er kjent for sitt fuglemangfold. Det var spennende å få høre mer om området, og arbeidet som gjøres for å ta vare på det. Kanskje inspirerte det noen til å legge turen innom ved anledning.
Etter hovedpausen var det Lars Andreas Dybvik, Wenche Dahle og Erlend Enger sin tur. Gjennom en samtale ledet av Erlend, fikk vi høre hvordan Wenche og Lars Andreas hadde jobbet med boka Blåtoner, som ble til etter en utstilling på Saga senter for fotografi for 2 år siden. En annerledes og spennende måte å fortelle om arbeidet sitt på.
Etter samtalen mellom de tre, fikk vi et nytt foredrag, denne gangen av Einar Hugnes. Han viste bilder fra en tur til Australia i fjor, da han og kona var der i tre måneder Tema var Landskap, fugler og dyreliv i Australia, og vi fikk litt av alt dette. Einar var ivrig og snakker innimellom både på inn og utpust, og vi fikk et godt innblikk i opplevelsene de gjorde seg.
Siste mann ut på årets NaturFotodager var Tobias Gjerde fra Oslo. Han gjennomførte førstegangstjeneste i Sør-Varanger, og viste bilder av både soldater og fugler fra sitt år i Varanger. Han formidlet også sin glede over naturen på en slik måte at vi lett kunne sette oss inn i hvordan han opplevde det. Bildene hans inspirerte, og det var greit å høre at også han kan ta mange bilder for å få et blinkskudd. Tobias er en ung mann vi helt sikker kommer til å høre mer fra i de kommende årene.
NaturFotodagene ble avsluttet med trekning av deltagerpremier, sponset av Cewe og Foto.no, i tillegg til Gertrude Mulders og Grethe Lindseth. En stor takk til dem alle! Vi retter også en stor takk til Fotoimport, Greens rammer, Trondhjem kameraklubb, Stjørdal fotoklubb og BirdLife Trøndelag som i tillegg til Foto.no, Sony og Cewe bidro til at det var aktivitet i vrimlearealet i alle pausene. Stjørdal kommune får også en stor takk, både for leie av flotte lokaler og for økonomisk støtte.
Vi takker alle frivillige som stilte opp, som med små og store bidrag, medvirket til at NaturFotodagene ble så bra som de ble. Og sist, men ikke minst – takk til alle foredragsholderne og gjester.