Torsdag 12. september 2024 arrangerte vi kurs om skarping og støyfjerning med programmet Topaz Photo AI.
Kursholder var Anders Lundberg, og 13 medlemmer møtte fram. Målet med kurset var å øke deltagernes kunnskaper om skarping og støyfjerning.
Vi startet med en presentasjonsrunde der deltagerne sa hvem de var og litt om egen bakgrunn. Noen var gamle travere i BioFoto, andre var nye; noen hadde lang fartstid som fotografer i BA og BT (40 år!), andre sa de hadde vært litt av og på med fotografering, men at miljøet i BioFoto fungerte som en stor inspirasjon. Det var en kompetent gjeng som møttes, og i løpet av kvelden fikk vi utvekslet mye god kunnskap og informasjon.
Første del av kurset gikk med til en gjennomgang av hva digital støy er og hvordan den kan komme til syne i bilder. Vi gikk igjennom hva som skaper støy, som lite lys, lang lukkertid, høy ISO og undereksponering som må kompenseres i etterbehandlingen. Vi snakket også om at digital støy er sensorrelatert, betinget av størrelsen på sensoren i kameraet. Selvsagt snakket vi om hvordan ulike filformater, jpg, DNG, TIFF, RAW, påvirker hva vi kan gjøre med en fil som trenger skarping og/eller støyfjerning. Etter hvert kom vi også inn på forholdet mellom globale og lokale justeringer. I noen tilfeller er det lurt å bruke globale tilnærminger, i andre tilfeller er det bedre med lokale justeringer. Det ble vist eksempler på hvordan feil bruk av global vs. lokal oppretting kan gjøre resultatet verre enn det utgangspunktet man ønsket å bedre. Hvis du har en fil med et hovedmotiv som trenger litt skarping og en bakgrunn som trenger støyfjerning, blir det galt å bruke global skarping. Da blir hovedmotivet skarpt, men støyen i bakgrunnen forsterket, og det blir ikke fint. Løsningen er å jobbe med lag og masker, slik at en kan skarpe bare hovedmotivet og fjerne støy bare i bakgrunnen. Til slutt i første delen, gikk vi igjennom logistikken i arbeidsflyten, rekkefølgen av de ulike grepene i etterbehandlingen.
Andre del av kurset gikk til å demonstrere programmet Topaz Photo AI. Kursholder holdt fram at programmet er nyttig til sine formål, men at det ikke er et generelt bildebehandlingsprogram ala Lightroom eller CaptureOne. Det kan brukes som en plug-in i disse, eller som et enkeltstående program. Prosedyrene er ganske enkle, men mange gav uttrykk for at det var nyttig å få en gjennomgang. Etter at programmet er åpnet, står man overfor to valg. Photo AI leser filen du har lastet opp, og ved hjelp av kunstig intelligens, foreslår det hva du kan gjøre. Du kan velge autopilot, og da gjør programmet det programmet vurderer skal gjøres. Noen bilder trenger skarping, noen trenger støyfjerning, andre trenger begge deler, og programmet vurderer det på autopilot.
Det andre valget programmet gir deg, er å vurdere selv hva som bør gjøres – skarping, støyfjerning eller begge deler. Om du velger det alternativet, kan du også velge styrken av skarping og styrken av støyfjerning. Dette er en svært nyttig funksjon, da Photo AI har en tendens til å overskarpe på autopilot, og resultatet blir finere om man har en mer kontrollert skarping.
Alle deltagerne fikk tilsendt presentasjonen etter kurset. Kursholderen fikk applaus etter kurset, og deltagerne gav uttrykk for at kurset hadde vært nyttig.