Jaktfalk løfter due. Foto: Stig Frode Olsen
Bokomtale: Et praktverk i ord og bilder om Europas falker
Endelig er den her boka om Europas falker som Stig Frode Olsen har jobbet lenge med. Resultatet er blitt ei bok som overgår det meste, både på bildesida og tekstmessig.
Stig Frode Olsen fra Stavanger kom nylig med sin andre praktbok om fugler. Denne gangen er temaet Europas falker, noe som også er tittelen på boka. I boka tar han i tur og orden for seg 11 falkearter, noen mer vanlige enn andre.
Her er naturlig nok kjente arter med som jaktfalk, vandrefalk, tårnfalk og dvergfalk. Mens andre arter som sotfalk og tartarfalk nok er mer ukjente for mange.
Etter en grundig innledning, der han bl.a. tar for seg bildene, reisene, faguttrykk og falkenes framtid, er resten av denne solide boka viet de ulike arter falker i tur og orden.
Den første falken som omhandles, er jaktfalken. Bare om jaktfalken er det brukt hele 38 sider! I tillegg til mange bilder handler tekstene om viktige kjennetegn, fakta, utbredelseskart, habitatskrev, hekking og trekkvaner. Minst like spennende er tekstene om hvordan jaktfalkene jakter, om de lyse islandske jaktfalkene og faktorer som regulerer bestanden. Kapitlet avrundes med det som kalles artig viten og om noen av forfatterens møter med jaktfalker.
De øvrige kapitlene i denne boka om Europas falker er bygd opp på sammen måte, rikt illustrert med en mengde gode bilder av falkene i ulike positurer og situasjoner.
De mange gode bildene
Sett fra vårt ståsted som naturfotografer i BioFoto, hvor mange av oss er fuglefotografer, er bildene i ”Europas falker” noe av det aller ypperste, nærmest i en klasse for seg!
For maken til bildeskatt Stig Frode Olsen har samlet om falker i løpet av ti år, tror jeg ikke noen andre kan framvise, det være seg norske eller utenlandske naturfotografer!
For her er det ikke bare rene artsbilder av falkene sittende rolig på bakken eller på ei grein, men svært mange sylskarpe flukt- og situasjonsbilder. Og, ikke minst bilder av falkene i jaktsituasjoner!. Ekstra interessante blir bilder forfatteren har satt sammen i en bildeserie som viser hele jaktsituasjoner.
De aller fleste bildene av falkene i denne boka er tatt i godt medlys, noe som gir en detaljrikdom i fjærdrakt som er viktig å få fram i ei slik bok, som også tar mål av seg å være ei rikt illustrert fagbok om falker.
Svært mange av bildene viser de mange falkene på kloss hold. Nettopp denne nærheten til motivene er en av bokas styrker. Her kan vi nesten telle de enkelte fjærene på disse flotte rovfuglene!
Bare ett av bildene i boka er tatt ganske så annerledes. Bokas siste bilde viser en tårnfalk i silhuett der den nyter de siste solstrålene.
Hyllest til falkene
I forordet i boka ”Europas falker” skriver Stig Frode Olsen:
”Denne boka er min personlige hyllest til Europas falker. Samtidig er det et enmannsverk, da jeg står for lay-out, tekst, bilder (97%) og finansiering.”
Og, hvilken hyllest boka ”Europas falker” har blitt! Av alle mine bøker med gode bilder av fugler, og det er ikke få, rager denne i en klasse for seg! Løp og kjøp!
”Europas falker” kan kjøpes hos Natur&Fritid eller Stavanger Foto for 549 kr. Boka er på hele 352 sider og har format 24,5 cm x 29 cm.
Einar Hugnes